Hoe trotseer je de winter met je e-bike? 4 tips van Nicholas

Je elektrische fiets krijgt het in de winter zwaar te verduren. Wil je vermijden dat je e-bike je in de kou laat staan?  Doe je voordeel met de tips van fietsinstructeur Nicholas en voorkom dat je elektrische fiets een winterdip krijgt.

1. Verzorg je batterij

Door de koude daalt de capaciteit van je batterij wat een weerslag heeft op je actieradius. Laat je batterij daarom niet buiten op je fiets zitten, maar bewaar hem op een warme plaats. Ideaal is op kamertemperatuur: tussen de 10 en de 30 graden. Als het te koud is, zal het langer duren voordat je accu helemaal opgeladen is. Ook is het verstandig om je afneembare display na een koude fietstocht mee naar binnen te nemen.

2. Maak je fiets schoon

Heb je door de sneeuw of een pas gestrooide weg gefietst? Poets je fietsframe met lauw water en afwasmiddel. Gebruik daarbij nooit een hogedrukreiniger of een schuursponsje. Vergeet zeker niet je velgen te poetsen, zo gaan je remblokken een stuk langer mee. Laat je fiets daarna goed drogen, en druppel wat olie op je ketting. Wees niet te gul met je olie anders zuigt dit vuil op.

3. Check je banden

Controleer het profiel van je fietsbanden en zorg daarbij voor een optimale bandenspanning. Je gaat beter niet de baan op met te hard opgepompte banden. Met iets zachtere banden vergroot je het bandoppervlak van je fiets waardoor je meer grip hebt op een glad wegdek. Probeer zoveel mogelijk je achterrem te gebruiken om het wegslippen van je wiel te vermijden.

4 Boek een onderhoudsbeurt

Door de koude zijn alle bewegende onderdelen extra kwetsbaar. Zo kunnen je remkabels of de body van je wiel bevriezen. Laat daarom je remmen en alle trappers, trapas, balhoofd en naven nakijken door je fietsenmaker zodat je fiets het winterse weer aankan.
 

Nicholas, fietsinstructeur bij trans-fair